Haagwijk


Nieuwbouw villa Duivenvoorde

OPDRACHTGEVER
Particulier
|
AANNEMER
Bouwbedrijf Van Leent B.V.
CONSTRUCTEUR
Winkster Engineering Services
CATEGORIE
Nieuwbouw woning

LOCATIE

Op het nieuwe eigentijdse landgoed Haagwijk gelegen op buitenplaats Duivenvoorde is een nieuwbouwwoning gerealiseerd. Iedere woning op Haagwijk is uniek maar wordt, door overeenkomsten in materialisering, massa en uitstraling, deel van het grotere plan.

OPDRACHTGEVER EN ORGANISATIE

De wens zelf een woning te bouwen naar eigen ontwerp buiten de bebouwde kom kon hier in vervulling gaan.

Het moest een woning worden voor een gezin waarbij de relatie met de omgeving uitgangspunt zou worden.

In samenspraak met supervisor Henket en het landschapsplan van Michael van Gessel werden er richtlijnen opgesteld voor de woningen langs de nieuwe laan. Eenvoudige volumes in twee lagen met een plat dak. Belangrijkste materiaal : baksteen in een kleur tussen grijs en zwart.

De omgeving en huis worden één door zichtlijnen naar weiland en bos vanuit alle plekken in het huis. De woning opent zich naar het zuiden en het uitzicht. De entreezijde is meer gesloten maar heeft aan de laanzijde toch een open karakter door de gecreëerde doorzichten.

DUURZAAMHEID

Het gehele huis wordt verwarmd door aardwarmte. Door de woning te openen naar de zuidzijde in combinatie met een luifel wordt in de winter gebruik gemaakt van de binnenkomende warmte. In de zomer wordt deze warmte geweerd door de luifel. De warmte die in de winter uit de aarde wordt opgenomen wordt in de zomer weer teruggegeven middels het omdraaien van de werking van de warmtepomp. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de energie voor de warmtepomp en de LED-verlichting. Een zonneboiler verzorgt de warmwatervoorziening. Achter de gesloten geveldelen is hoogwaardige isolatie (Kingspan Kooltherm) toegepast. Deze combinatie van installaties en uitgangspunten in het ontwerp zorgen voor een zeer energie zuinige woning.

INTERIEUR

In het interieur is een continue ruimte gecreëerd die hal, keuken, woonkamer en studeerkamer vloeiend in elkaar laten overlopen. Essentieel is de connectie met het landschap. Zichtlijnen vanaf de entree door de woning richting weiland en bos geven de bewoner het gevoel één te zijn met zijn omgeving. Met de wisseling van de seizoenen ontstaat telkens een nieuwe sfeer.

GEVELS

De bakstenen gevel wikkelt zich als een schil rond de binnenruimtes, onderbroken door houten geveldelen, puien en luifels. Een verbijzondering van het metselwerk aan de voorzijde leid het oog naar de entree.

GALERIJ

IMG_0440

IMG_0599

IMG_0603