Oud Ontmoet Nieuw

OPDRACHTGEVER
Privé
CONSTRUCTEUR
F. Verschoor
STATUS
Opgeleverd
INTERIEUR
Francis Saris / Same-d
FOTOGRAAF
Ronald Meekel / Same-d

Deze prachtige voormalige boerderij is gelegen in de Hoekse Waard in het buitengebied. De oorspronkelijk klassieke boerderij indeling  met zijn middenentree en daarachter gelegen gang die doorloopt tot aan de achtergevel zorgde voor meerdere smalle ruimtes aan beide zijdes van de gang. De wens was een grote woon/ leefruimte te creëren die zich zou openen naar het landschap. Twee mogelijkheden zijn onderzocht : aanbouwen in het verlengde van de woning of een extra ruimte creëren aan de zijkant. Er is gekozen voor de zijkant waar meer ruimte is op het perceel. Vanuit de aanbouw heeft de bewoner een prachtig uitzicht over de landerijen.

Om het bestaande huis zoveel mogelijk in tact te houden is er gekozen voor een glazen aanbouw die lijkt te zweven. Ter plaatse van de aansluiting op de bakstenen gevel wordt het volume ingesnoerd waardoor ook daar de aanbouw ‘los’ komt van het huis.

Op de overgang van huis naar aanbouw zijn de wanden gesloten en juist daar is een glazen dak toegevoegd om zoveel mogelijk licht in de keuken en eetkamer van het bestaande huis te krijgen.

Het zwevende effect aan de buitenzijde wordt aan de binnenzijde gecreëerd door een verhoogde vensterbank. Deze gesloten plint zorgt voor een geborgen gevoel naast de openheid van het glas rondom en het prachtige uitzicht. Het zoeken naar een balans tussen open en gesloten zorgt ervoor dat de ruimte overgaat in het landschap maar ook tot de geborgen woonruimte behoort.

Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Francis Saris van Same-d. Zij is de ontwerper van het volledig vernieuwde interieur. Het lichtontwerp is gedaan door Noortje Lugthart van Lichtadvies 010.

in de 4e editie 2023 van The Art of Living staat een prachtig artikel over dit project.

galerij